Υψηλές θερμοκρασίες, λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας σας

Καλό μήνα και καλά μπάνια!!

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην προστασία του γεννητικού συστήματος αλλά και γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού κατά την χρονική περίοδο που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

  • Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να ντύνονται ελαφρά, με άνετα και βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα, ώστε το σώμα να «αναπνέει» και να μπορεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη ζέστη. Οι γυναίκες ιδιαίτερη προσοχή στον στηθόδεσμο. Να είναι άνετος, βαμβακερός, να μην «στραγγαλίζει» το στήθος και μας προκαλεί δυσφορία.
  • Άφθονο νερό (2-3 λίτρα την ημέρα). Πάρτε ένα μικρό μπουκάλι  νερό μαζί σας όπου και να πάτε. Θα πίνετε κάθε μισή ώρα από λίγο. Μόνο έτσι θα μάθετε να πίνετε πολύ νερό! Βάλτε στόχο να πιείτε τουλάχιστον 4 μπουκαλάκια την ημέρα.
  • Φυσικούς χυμούς, πολλά φρούτα και λαχανικά. Μας βοηθούν να καταπολεμούμε τη ζέστη.
  • Όχι αλκοόλ κάτω από τον ήλιο! Ξεχάστε τις μπύρες και τα ποτά στην παραλία. Είναι τρομερά επικίνδυνο! Πιείτε κάτι από όλα αυτά το βράδυ που έχει δροσιά και πάντοτε με μέτρο!
  • Ελαττώστε το κάπνισμα όσοι είστε καπνιστές. Στενεύουν τα αγγεία και ζορίζονται διπλά μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Αν πρέπει οπωσδήποτε να καπνίσετε όσο είστε στην παραλία, φτιάξτε ένα χάρτινο χωνάκι, γεμίστε το άμμο και σβήστε εκεί τα τσιγάρα σας. Φεύγοντας, πετάξτε το χωνάκι στον κάδο μαζί με όλα τα σκουπίδια σας. Αυτή η συμπεριφορά είναι δείγμα πολιτισμού….
  • Μην μένετε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό. Αυτό αφορά και γυναίκες και άνδρες. Ακόμα και αν το μαγιό σας στεγνώνει εύκολα, δεν παύει να είναι από συνθετικό υλικό, ακατάλληλο για την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Όταν αποφασίσετε να βγείτε οριστικά από τη θάλασσα, φορέστε βαμβακερά και άνετα εσώρουχα και ρούχα ή ένα στεγνό μαγιό.
  • Το να αφήνουμε ακάλυπτο το σώμα μας πιστεύοντας ότι έτσι δροσιζόμαστε, είναι μύθος! Όσο περισσότερη επιφάνεια δέρματος αφήνουμε εκτεθειμένη στον ήλιο, τόσο περισσότερο ζεσταινόμαστε! Ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα ( πουκαμίσες, παντελόνες κλπ) βοηθούν τα μέγιστα.
  • Αντηλιακό από το πρωί, πριν φύγουμε από το σπίτι. Όχι την τελευταία στιγμή πριν μπούμε στη θάλασσα, αφού ξεπλένεται το προϊόν και είναι σαν να μην έχουμε βάλει καθόλου! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο ήλιος μας βλέπει από την ώρα που βγαίνουμε έξω και όχι μόνο όταν είμαστε στη θάλασσα…                                       Στο πρόσωπο πρέπει να φοράμε από 50 βαθμούς προστασία και πάνω. Στο σώμα αρκεί ένα αντηλιακό με βαθμό προστασίας 30. Υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζεται πιο ισχυρή αντηλιακή προστασία (μικρά παιδιά, άτομα με δερματικές παθήσεις κλπ).   Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.
  • Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα καλό είναι να πλένουμε το πρόσωπό μας με λίγο καθαρό νερό (από το μπουκαλάκι  που έχουμε μαζί μας) και να βάζουμε πάλι αντηλιακό. Και στο σώμα καλό είναι να βάζουμε κατά διαστήματα αντηλιακό, ακόμη και αν μένουμε με το αλάτι της θάλασσας.
  • Απαραιτήτως καπέλο από το πρωί. Ειδικά όταν είμαστε  στη θάλασσα, ένα πλατύγυρο, μεγάλο καπέλο για τις γυναίκες και ένα ωραίο, ψάθινο, μετρίου μεγέθους καπέλο για τους άνδρες. Αποφεύγουμε ιλίγγους, ηλίαση, εγκαύματα και άλλωστε το καπέλο είναι-κατά κοινή ομολογία- ένα πολύ όμορφο συμπλήρωμα στο ντύσιμό μας! Υπάρχουν αδιάβροχα μικρά καπελάκια που μπορείτε να τα φοράτε και κατά τη διάρκεια του θαλασσινού μπάνιου. Ιδιαίτερα αν μένετε πολύ ώρα μέσα στη θάλασσα ή παίζετε θαλασσινά παιχνίδια, είναι ιδανικά!!
  • Για τις γυναίκες οι ημέρες της περιόδου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι δύσκολες. Το σώμα έχει ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες από υγρά και δεν πρέπει να καταπονούμαστε, αφού η ζέστη είναι από μόνη της μια δοκιμασία. Καλό είναι να κανονίσετε τις διακοπές σας τις ημέρες που δεν έχετε περίοδο.   Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να προσέχετε διπλά. Για τη χρήση του ταμπόν τα έχουμε ξαναπεί: μόνο για λίγο, όσο κάνουμε μπάνιο και μετά αλλάζουμε αμέσως και βάζουμε εσώρουχο με σερβιέτα. Αλλάζουμε συχνά σερβιέτες μέσα στην ημέρα για να αποφύγουμε ερεθισμούς. Πολύ νερό και χυμούς γιατί πρέπει να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε με την περίοδο. Μην ξεχνάτε, αιμορραγούμε …άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο…
  • Οι άνδρες προσοχή στα πολύ στενά μαγιό και ρούχα , το τονίζω για άλλη μία φορά. Επίσης προσοχή στα μέτρα προφύλαξης, γιατί το καλοκαίρι έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε γενικώς. Όσον αφορά όμως την αντισύλληψη, την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και το σεβασμό απέναντι στη σύντροφό μας, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε καθόλου!!
  • Τελειώνοντας θα αναφερθώ και στα παπούτσια που πρέπει να φοράμε. Όταν πάμε σε μακρινές δύσβατες παραλίες ή κάνουμε περπάτημα σε άγνωστα μέρη μέσα στη φύση, φοράμε αθλητικά παπούτσια, με βαμβακερές κάλτσες που θα αλλάζουμε συχνά. Όχι σαγιονάρες και ψηλοτάκουνα, γιατί θα τραυματίσουμε τα πόδια μας, θα κάνουμε ζημιά στη σπονδυλική στήλη και πολύ πιθανόν να προκαλέσουμε ατύχημα (πέσιμο, στραμπούληγμα, σπάσιμο, κλπ).

 Εύχομαι υγεία, ξεγνοιασιά, ξεκούραση και χαρά. Τα χρειαζόμαστε όλοι και το καλοκαίρι, η θάλασσα, η φύση, μας τα προσφέρουν απλόχερα. Αρκεί και εμείς να τα αξιοποιήσουμε σωστά….

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία Κ.Υ. Αλιάρτου

Σχετικά